Gabriela Firea explică de ce Capitala nu are încă o centură verde

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Screen Shot 2020-02-16 at 5.41.57 PM

Primarul General al Capitalei confundă Centura Verde cu șoseaua rutieră de centură. Gabriela Firea a precizat, duminică, că nu poate realiza Centura Verde a Bucureștiului din cauză că nu este șef al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – entitatea care administrează centura rutieră a orașului. Centura Verde este însă un proiect adoptat de Consiliul General în august 2017 și prevede extinderea suprafețelor împădurite din jurul Capitalei.

Gabriela Firea, pe 30 august 2017: „S-a mai încercat demararea acestui proiect, Centura Verde a Capitalei, din nefericire nu s-a putut stabili o colaborare instituțională eficientă cu unitățile administrativ teritoriale din zona limitrofă, din zona metropolitană, din județul Ilfov, lucru care acum nu ne va mai împiedica. Așa cum știți, am fost senator de Ilfov, am o colaborare, consider, pozitivă și am și discutat, deja, cu administratorii și primarii, precum și consilierii primăriilor la care ne referim și care ne vor putea sprijini. Nu vom mai avea, de această dată, niciun obstacol sau nicio amânare a proiectului. Și eu voi fi prezentă la primele acțiuni de împădurire. Acest start nu-l mai putem rata de această dată. Vă garantez!”

Proiectul Centurii Verzi a Bucureștiului a început cu un protocol semnat între municipalitate şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

Bucureștiul trebuia să pună la dispoziţia institutului toate documentele strategice referitoare la delimitarea teritorială și amenajarea zonală, iar Institutul asigura specialiştii și elabora documentaţiile necesare demarării proiectului.

Trei ani mai târziu însă, Bucureștiul nu are o centură verde. Duminică, primarul general a anunțat și motivul: n-o poate face din cauză că nu conduce compania care administrează… centura rutieră a Bucureștiului.

Gabriela Firea, pe 9 februarie 2020: „Premierul demis pentru incompetență m-a certat. M-a certat pentru că nu am făcut o centură verde a Capitalei! Îl informez pe premierul demis pentru incompetență că Centura Verde a Capitalei nu poate să fie construită de Gabriela Firea la Primăria Capitalei și că eu nu sunt șefa CNAIR-ului, nu conduc ministerul Transporturilor.”

Concretizarea unor centuri verzi de protecție a orașului împotriva prafului se regăsește și în Strategia de dezvoltare urbană integrată a municipiului București.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Am făcut mai multe solicitări la Ministerul Transporturilor, la CNAIR, care să precizeze în scris care este culoarul de expropriere pentru Centura ocolitoare a Capitalei, mă refer la Centura rutieră, astfel încât eliminând acele zone pe care se va construi Centura rutieră să delimităm şi noi segmentul de teren pe care să putem să împădurim. Am avut discuţii şi cu Romsilva, Consiliul Judeţean Ilfov. Toată lumea doreşte să realizeze, dar ne lovim de acest impediment, pentru că nu este prealocat culoarul de expropriere de către CNAIR.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu coutatile 

Primește cele mai noi știri

Abonează-te acum pentru știri reale

Pentru românii de către români