Despre cei cinci judecători, Tudorel Toader declară că: “Eu nu aş vorbi de eroare. A fost o evidentă sfidare.”

Tudorel Toader

Condamnaţi celebri, printre care Udrea, Şova, Bica, ies unul după altul de după gratii în baza unei decizii CCR. Ce crede ministrul Justiţiei despre asta? Evident, că nu îi poți spune cuiva să rămână condamnat și după gratii chiar dacă l-a judecat un complet “nelegal constituit”.

Tudorel Toader a susținut, duminică seara, la Antena 3, că în cazul stabilirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a fost vorba de o eroare, ci de o sfidare. Agerpres a preluat interviul și a susținut că Toader a declarat: “Eu nu aş vorbi de cuvântul eroare, că judecătorii, la nivelul acela, nu pot fi în eroare când citesc un text care spune limpede să tragă la sorţi aleatoriu. Deci eroarea este, după părerea mea, exclusă. (…) După părerea mea, a fost o evidentă sfidare”.

Cât despre faptul că procedura folosită de Instanţa Supremă, Tudorel Toader a prezentat drept firesc ceea ce se întâmplă. Procedura a fost mai târziu declarată neconstituţională în urma unei sesizări făcute de premierul Dăncilă și a avut ca efect suspendarea executării pedepselor în multe dosare. Ministrul a explicat în aceeați emisiune: “Este regretabil ceea ce se întâmplă, faptul că atâtea hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele de rezonanţă socială majoră, vor fi sau sunt supuse procedurii de contestaţie în anulare şi (…) li se suspendă executarea până când se va stabili dacă fondul e de natură să antreneze răspunderea penală sau nu. (…) Nu poţi să spui să rămână condamnat chiar dacă l-a judecat un complet nelegal constituit, pentru că este nedrept, este dincolo de procedură penală”.

Vă reamintim faptul că CCR a admis, la începutul lunii noiembrie, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă, constatând că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. În baza acestei decizii, instanţele au dispus ulterior suspendarea executării pedepselor în cazul mai multor inculpaţi celebri condamnaţi definitiv, printre care foştii miniştri Dan Şova, Elena Udrea şi Constantin Niţă, sau fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Problema presupusei nelegalităţi a constituirii completurilor de 5 judecători a devenit urgenţă naţională după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns pe rolul unui complet care, conform presei, nu a fost pe placul liderului PSD.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu noutățile

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Us

Latest Posts