Comisia Europeană dă ultimatum României: Să ia urgent măsuri de stopare a exploatării forestiere ilegale

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Screen Shot 2020-02-16 at 5.46.42 PM

Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România asupra faptului că „autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare” în cazul exploatării forestiere ilegale.

„Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările”, anunţă forul european.

În acest context, Comisia Europeană anunţă că a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i „un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie”.

„În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat”, a transmis Bruxelles-ul.

Contextul prezentat de Comisia Europeană

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Pentru mai multe informaţii privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultaţi registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu coutatile 

Primește cele mai noi știri

Abonează-te acum pentru știri reale

Pentru românii de către români